Copyright 2018 - Custom text here
-->

Az alkoholszint kalkulátor működése

Ebben a cikkben segítünk eligazodni az alkohol kalkulátor használatának rejtelmeiben. Bár a kalkulátort a lehető legkönnyebben kezelhetőnek terveztük, mégis előfordulhat, hogy a mi agyunk másképp jár, mint a tiéd kedves felhasználónk. Ezért minden funkcióhoz adunk egy rövid magyarázatot egészen az alapoktól.

 

1. Mire jó az alkohol kalkulátor?

 Kezdjük azzal, hogy miért is jó neked az alkohol kalkulátor használata! Ha alkohol tartalmú italokat (vagy ételeket) fogyasztasz, az egy bizonyos idő után az italban (vagy ételben) lévő alkohol felszívódik és a véráramba kerülve - az általa okozott tudatállapot módosulás mellett - a szervezeted elkezdi lebontani azt. Az alkohol lebomlásában a máj játssza a főszerepet. Az alkohol kalkulátorunk segítségével egy általános májműködést feltételezve kiszámolhatod azt, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség mennyi idő alatt bomlik le a szervezetedben. Mivel Magyarországon a zéró tolerancia elv van érvényben, ezért hasznos tudnod, hogy az alkoholfogyasztás után körülbelül mikor ülhetsz autóba.

2. Hogyan működik?

 • Első lépésként be kell írnod a testsúlyodat. Ha engedélyezed a cookie-k használatát, akkor ezt csak egyszer kell megtenned, mert a böngésződ ezt az információt 30 napig megőrzi.
 • Második lépésként az általad elfogyasztott alkoholos italok adatait kell megadnod az '1. kör' mezőben.
  • Az első mezőre kattintva/koppintva beállíthatod az elfogyasztás idejét. Az alapértelmezett idő mindig az eszköz szerinti aktuális idő, de lehetőséged van az időpontot 5 órával visszamenőleg is beállítanod. A dátumot csak éjfél után közvetlenül kell változtatnod.
  • A második mezőben az elfogyasztott alkohol típusát tudod kiválasztani { Kategória | Típus | Alkoholtartalom (%) } sorrendben. Minden kategóriához tartozik egy 'egyedi' típus, amihez szabadon kiválasztható az alkoholtartalom. Erre akkor van szükséged, ha az adatbázisban jelenleg található    alkoholtípus között nem találod meg azt, amit elfogyasztottál. Szeretnéd, ha bekerülne kedvenc italod az online alkoholszint kalkulátorba, akkor küldd el nekünk az adatait és ígérjük, hogy hamarosan azt is kiválaszthatod!
  • A harmadik mezőben az elfogyasztott alkohol mennyiségét állíthatod be. Válaszd ki a mennyiséget és a mennyiségi egységet (cl/dl)!
  • Ha több kört fogyasztottál, akkor az 'Új kör' gomb megnyomásával hozzáadhatsz egy új sort, amiben az előző körhöz hasonlóan töltheted ki az adatokat.
  • A jobb áttekinthetőség kedvéért az egyes körökhöz tartozó 'dobozokat' összecsukhatod ha a fejlécükre kattintasz/koppintasz. Ilyenkor a fejlécben látod a kör adatait.
  • Amennyiben törölni szeretnél egy kört, akkor a kinyitott 'dobozban' található X-re kattintva megteheted.
  • A 'Mentés' gombra kattintva/koppintva elmentheted az alkohol kalkulátorba bevitt adatokat, amelyeket a 'Visszaállítás' gombbal állíthatsz vissza, ha szükséges.
 • Ha már minden adatot kitöltöttél, akkor kattints a 'Számítás' gombra és az eredmény máris láthatóvá válik.

3. Mik a korlátok?

Az alkohol kalkulátor általános alkohol lebontó képességet vesz alapul a számításhoz. A kapott adatok tájékoztató jellegűek. A további fejlesztési ütemtervünkben szerepel az, hogy egy sokkal pontosabb és jobban paraméterezhető algoritmussal számoljuk ki az eredményt. Lehet, hogy mire legközelebb visszatérsz, már egy jobb kalkulátor vár ezen az oldalon.

Visszavárunk!

Jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást, jó kalkulálást kívánunk és visszavárunk a következő alkoholfogyasztásod alkalmával is! A véralkoholszint kalkulátor hasznosságán felül törekszünk rá, hogy egyéb módon is a segítségedre lehessünk. Hamarosan finomabbnál-finomabb italok és szórakozóhelyek/programok ajánlóját is megtalálhatod az oldalon.

Az oldal a felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ.