Miért nincsenek borok az alkohol kalkulátorban?

Ennek több oka van.

A legfőbb ok az, hogy a borok kémiája miatt az ugyanazzal az eljárással készült borok különböző évjáratainak alkohol tartalma is különböző.

A másik ok, hogy a reneszánszát élő magyar borkultúrának köszönhetően csak magyar borokból – az évjáratokat is figyelembe véve – több ezer féle létezik. Ha mindegyiket rögzítenénk az adatbázisunkba, akkor azzal szinte használhatatlanná válna a kalkulátor bor szekciója, mivel nagyon körülményes lenne kiválasztani az elfogyasztott bor pontos típusát és évjáratát

 

A megoldás

A borok kémiájából kiindulva azok alkoholtartalma – a szélsőséges esetektől eltekintve - 7% és 17% között mozog. Az élesztőgombák elpusztulnak 16,5%-nál magasabb alkoholtartalom esetén, ezért nem lehet ennél magasabb alkoholtartalmat elérni hagyományos erjesztés mellett.

Borospince

A természetes erjesztéssel készül borok esetében a száraz borok alkoholtartalma magasabb, míg az édesebb borok alkoholtartalma alacsonyabb.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy mennyi idő alatt bomlik le az alkohol a szervezetedben, akkor borfogyasztás után a fentiek alapján próbáld eltalálni az elfogyasztott bor alkoholtartalmát! Ha biztosra akarsz menni, akkor írj be 17%-ot!

Egészségedre!